K prerušeniu dodávok tepla do vranovských mestských bytov nedôjde

11.02.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 11. februára (TASR) - Dodávka tepla a teplej úžitkovej vody do vyše piatich stoviek mestských nájomných bytov vo Vranove nad Topľou počas prebiehajúcej vykurovacej sezóny prerušená nebude.
Dohodli sa na tom v týchto dňoch zástupcovia magistrátu spolu s výrobcom a dodávateľom tepla, spoločnosťou Bukóza Energo, ako i správcom bytov, Mestským bytovým podnikom (MsBP).
Prevádzkovateľ tepelného hospodárstva, spoločnosť Bukóza Energo so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou), pohrozila mestu, že bude nútená pristúpiť k prerušeniu dodávok tepla do mestských bytov pre nezaplatené pohľadávky, ktoré eviduje voči MsBP.
Bukóza Energo spravuje od začiatku minulého roka mestské kotolne, tepelné rozvody a technológie na distribúciu tepla, ako i teplej úžitkovej vody, za ktoré má podľa zmluvného vzťahu odvádzať mestu nájomné. Dodávku tepla však fakturuje bytovému podniku, ktorý vyberá od užívateľov bytov za túto službu poplatky. MsBP sa však s odvádzaním týchto platieb v prospech Bukózy Energo v minulom roku neponáhľal a správca tepelného hospodárstva preto prestal platiť mestu nájomné. Riešením tohto problému sa stal nakoniec takzvaný trojzápočet schválený mestským zastupiteľstvom (MsZ) ešte v priebehu minulého roka, ktorý sa zrealizoval len nedávno, a to v januári 2011.

"V priebehu mesiaca január sme rokovali s Bukózou, bol dohodnutý trojzápočet medzi mestom, Bukózou a MsBP. Tento trojzápočet sme zrealizovali na výšku 165.000 eur a MsBP zároveň priebežne uhrádza svoje ďalšie záväzky voči Bukóze, " informoval primátor Vranova Ján Ragan s tým, že všetky ďalšie faktúry správcu bytov sa budú v nasledujúcom období voči hencovskej spoločnosti uhrádzať pravidelne.
Podľa Raganových slov by vedenie Bukózy Energo uvítalo, ak by sa zmluva pre správu mestského tepelného hospodárstva v budúcnosti upravila. Spoločnosť z Hencoviec požaduje od mesta, aby s ňou uzavrela priamy zmluvný vzťah, čím by sa vyhla väzbám na MsBP. Chce si tým zabezpečiť vyššiu záruku pri odvádzaní platieb za dodané teplo.
Primátor chce o tomto návrhu rokovať s mestskými poslancami. "Toto je potrebné prerokovať v poslaneckých kluboch a v zastupiteľstve, pretože ide o výdavky, ktoré bude mať mesto a mesto tým pádom musí dostať do svojho rozpočtu aj príjmy, ktoré musíme dostať od MsBP, " poznamenal. Situáciu by mohli navyše podľa jeho slov v budúcnosti skomplikovať problémy s neplatičmi.
Ragan vníma skupinu spoločností Bukóza ako strategického partnera mesta tak z pohľadu zamestnanosti v regióne, ako aj ďalších spoločných projektov. Jedným z nich by malo byť budovanie teplovodu z Hencoviec do Vranova, čo by pre samosprávu znamenalo prístup k lacnejšiemu zdroju tepla ako doteraz.
"K prerokovaným veciam sa vrátime o dva týždne, aby sme konkretizovali postup v prípade prívodu novej trasy teplovodu z Bukózy do mesta, ako aj konečné vyriešenie najhlavnejšieho problému, ktorým bol dlh MsBP voči Bukóze Energo, " zhodnotil člen predstavenstva hencovskej spoločnosti Ján Iľko.
 

Vyberte región